free counters

ARHITECTURA DACICA

Asezarile dacilor se impart in 3 categorii importante: stanile, locuintele si asezarile fortificate.

Primele, cele mai simple asezari sunt usor de descris, ele semanand pana la identificare cu stanile din zilele noastre intalnite in zona de munte, mai ales din masivele izolate si mai greu accesibile. Cercetarile din ultimii ani au relevat acest fapt. Ele erau locuite pe timpul verii, toamna ciobanii coborand la campie cu turmele in asezarile mari. Stanile cuprindeau pe langa ocolul pentru oi o constructie din lemn fara lipitura sau tencuiala, cu un inventar specifi c constand mai ales din ceramica. Dar pentru turme nu numai stanile construite slujeau drept adapost. Conditiile meteo nefavorabile transformau pesterile naturale in minunate refugii. Uneori amenajate deveneau adevarate stani, foloite in tot cursul sezonului de pasunat.

Celelalte tipuri de asezari, cele civile si cetatile fortificate se impart in doua categorii distincte: cele getice (de campie) si cele dacice (de munte).

In Campia Munteniei, getii foloseau ca locuinte bordeiele sau casele de suprafata. Bordeiele erau de forma rombica, neregulata, ovala, rectangulara, patrulaterica cu colturi rotunjite. Dimensiunile bordeielor atingeau in general 1 m adancime, 5m lungime si 3m latime. Pamantul de umplutura aflat in interiorul bordeielor contine adeseori cenussa, ceea ce a putea atesta folosirea in coonstructie a trestiei sau papurisului. De obicei in incperi se aflau vetre, alteori e e erau in afara incaperilor. Multe fin ele aveau trepte de coborare. Majoritatea locuintelor din Campia Munteniei o reprezenta insa casele de suprafaa. De forma rectangulara sau elipsoidala aceste case erau ridicate, la suprafata solului pe un schelet de pari grosi ce sustineau o impletitura deasa de nuiele. Peste acest schelet lemnos se asternea un strat gros si dens de lipitura de lut amestecat cu paie. Desi majoritatea caselor erau acoperite cu trestie ori paie, foarte multe aveau acoperis din tigle de ut. Scheletul lemnos era prins cu scoabe si cuie. Podelele se realizau din lut batatorit. Usile erau inchise cu zavoare asigurate cu chei. Cu mici exceptii, aproape toate incaperile erau prevazute, in coltul de NE sau E cu o vatra deschisa aproape rotunda (cu laturile pana la 1,20m) realizate din lut batatorit care ars devenea foarte dur si obtinea o culoarea rosiatica albicioasa, ele serveau pentru prepararea hranei.

Citeste mai mult….

Ştiaţi că New York…

Ştiaţi că:

- New York se numea înainte New Amsterdam şi că a fost construit de olandezi, apoi cedat Marii Britanii în schimbul lui Suriname?

Citeste mai mult!

Camionetele FORD

Un ajutor pentru firmele de constructii sau o fitza?

Stiluri de caroserie si capacitate.

Noul Ranger

Cele 7 minuni ale lumii

Farul din Alexandria

Farul din Alexandria

1) Marea piramida a lui Khufu din Giza – construita ~ 2560 B.C. – singura din cele sapte minuni care se mai poate vedea si astazi, in Egipt, langa Cairo.

2) Gradinile suspendate ale Semiramidei din Babilon – construite ~ 600 B.C. – distruse in urma unui cutremur ~ secolul I A.C. – au fost daramate in cele din urma de persii care au invadat Babilonul, impreuna cu turnul Babel, mentionat si in Biblie.

3) Templul zeitei Artemis din Efes – construit ~ 550 B.C. – distrus in urma unui incendiu ~ 356 B.C. – Efes, in Turcia, in apropiere de Kusadasi – a fost reconstruit de mai multe ori, in cele din urma templul a fost definitiv daramat de crestini, iar pietrele si coloanele templului au fost folosite la constructia bisericilor

4) Templul lui Zeus, statuia zeului de 12 metri inaltime fiind din fildes ornat cu aur, avand in interior o structura din lemn – construit ~ 435 B.C. – statuia a fost distrusa in urma unui incendiu, dupa ce fusese transportata la Constantinopole ~ secolul V – VI A.D.

5) Mausoleul din Halicarnas (azi Bodrum, Turcia) – construit ~ 350 B.C. – distrus in urma unui cutremur ~ 1494 A.D. – cruciatii ioaniti au folosit apoi piatra pentru constructia castelului fortificat Sfantul Petru.

6) Colosul din Rodos – construit ~ 290 B.C. – distrus in urma unui cutremur, cand i s-a rupt un picior si s-a prabusit in mare ~ 224 B.C. – statuia era din bronz intarit cu fier si piatra si avea aproximativ 36 de metri in inaltime, reprezentandu-l pe zeul grec al soarelui, Helios

7) Farul din Alexandria – construit ~ secolul III B.C. – distrus ~ 1300 – 1400 – avea aproximativ 135 de metri in inaltime, fiind cea mai inalta constructie ridicata de oameni, ridicat pe insula Pharos, Egipt, pentru a ghida navigatorii prin apele periculoase de la intrarea in portul Alexandriei

Stiati ca? Transfagarasanu …

….. este unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din Romania. Denumit “drumul dintre nori”?

Citeste mai mult: >>> Transfagarasan < Articole < Roportal.

Transfagarasanu la Balea Lac

Ti-a placut? Atunci voteaza si comenteaza!

 

Stiati ca? Sistemul de poduri Anghel Saligny …

 … proiectat si construit intre 1890 si 1895, de remarcabilul inginer roman Anghel Saligny, nascut pe 19 aprilie 1854 in comuna Serbanesti, Judetul Tecuci (actualmente Judetul Galati) a fost la vremea sa cel mai lung sistem de poduri din Europa. Cei aproximativ 4090 de metri de poduri formau la acea vreme cel mai lung complex de poduri construit in Romania si al treilea in lume. Deschiderea podului de peste Dunare, de 190 de metri era la acea ora, cea mai mare de pe continentul european. Inaltimea fata de apa este de 30 de metri, permintand trecerea vaselor cu catarge dintre cele mai inalte.
Acest sistem de poduri, o capodopera de inginerie, a trecut cu brio testul timpului, facandu-si datoria vreme de 100 de ani, din 1895 pana in 1987, cand a fost construit un alt pod, in paralel cu cel vechi.
Podul, desi dezafectat, poate fi admirat si in prezent.

Ti-a placut? atunci voteaza si comenteaza!

 

Uite asa au aparut constructiile ….

(1) Verbena Construct.

Ti-a placut? Atunci voteaza si comenteaza!

 

Cineva….. Trebuia sa o faca…. :)))))

Website dedicat artei – contine tutoriale video (Photoshop, After Effects, Illustrator, Cinema 4D,etc.) si elemente grafice gratuite, precum si news-uri art-related si galerii inspirationaleRObotzi.S03.Ep05.Colet «.

Munca fara distractie…. Dauneaza grav sanatatii ;)

Iar baietii astia cand muncesc…. stiu sa se distreze :) …. deci…. ii vom lua ca exemplu ;)

Daca nici pornografia nu mai aduce bani…. ne vedem in continuare de constructii ;)

Cea mai cunoscuta actrita de filme pentru adulti din Romania divorteaza. A fost inselata – Yahoo! Ştiri România.

Pagina de Facebook

Verbena Construct | Promote Your Page Too

Si daca nu stiati … acuma sigur ati aflat ;) . Chiar avem pagina pe facebook si chiar am postat multe albume tematice pentru dumneavoastra :)